Korisni savjeti


Kako smanjiti mogućnost provale?

Ljetni mjeseci pokazuju trend porasta kaznenih djela iz segmenta imovinskog kriminaliteta što se ponajviše odnosi na kaznena djela teške krađe, odnosno različitih oblika provalnih krađa te krađa.

Počinitelji ovih kaznenih djela najčešće koriste činjenicu da građani odlaze na godišnji odmor i da zbog lijepog vremena i obavljanja različitih poslova i poljoprivrednih radova građani najčešće borave izvan objekta, a pri tome zbog drugih obaveza ne posvećuju dovoljno pažnje sigurnosti svoje imovine i ne obraćaju pažnju na nepoznate osobe.

Uz to građani vrlo često, čak i ako zaključaju kuću, ključeve ostavljaju uz ulazna vrata ispod različitih tegli za cvijeće, otirača ili slično, što vješti lopovi obilato koriste i u svega nekoliko minuta iz kuće otuđuju novac, nakit i druge vrijednosti.

Po izlasku često ponovno zaključaju kuću pa vlasnik krađu uoči tek kada je počinitelj već daleko.

Provalne su krađe najrasprostranjeniji oblik teških krađa. Pomno se planiraju, odabiru se objekti koji su slabo zaštićeni i u kojima se nalazi vrijedna roba i novac.

Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su osobito u opasnosti starije i bolesne osobe, invalidi, samci, djeca...

Imate li takve ukućane ili prijatelje, češće ih posjećujte i nazovite, a djecu podučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju...

Dojavite policiji na besplatan broj telefona 192 svoja opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.

Možete li učiniti više?

Kriminalitet je dio naše svakodnevnice. Utkan je u sve društvene pore i stoga zahtjeva suradnju svih čimbenika na njegovom suzbijanju.

Sve dok potencijalni počinitelj može računati s tim da će:

 • prolaznici okrenuti glavu na drugu stranu,
 • susjedi se pritajiti,
 • nitko od očevidaca krađe neće pozvati policiju,
 • nitko neće reagirati na nasilnika...

Prag za izvršenje kriminalne radnje bit će nizak. Moramo dosegnuti tu razinu svijesti da svaki potencijalni počinitelj kaznenog djela dobro razmisli isplati li se njegovo ponašanje.

Kako?

Zapažanjem neobičnih pojedinosti i sumnjiva ponašanja u svojoj zgradi ili četvrti, susjedovom dvorištu, ulici, dakle u svom neposrednom okruženju, o čemu valja izvijestiti policiju.

Sva bi vrata u zgradama trebala imati svoj ključ i bravu, a svaki stanar budnog susjeda, jer "loš je susjed bolji od dobrog brata".

Naime, dokoni će susjed koji rado viri kroz "špijunku" policiji možda biti važan očevidac provale.

Kako ne bi postali žrtve skrećemo pozornost građanima da više pozornosti obrate na zaštitu svoje imovine i to kroz nekoliko jednostavnih savjeta:

 1. Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko ćete biti odsutni, a ključ nikad ne ostavljajte ispod otirača ili drugih obližnjih predmeta. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata.

 2. Vrata zaključavajte i kad ste u kući ili stanu, pogotovo ako radite poslove koji vas onemogućavaju da čujete posjetitelje (uključen usisavač, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe) ili se nalazite u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum vrt …).

 3. Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

 4. Na obiteljskim kućama prozori, velike staklene površine na vratima i sl. česte su mete lopova, pa ugradite dodatnu zaštitu u vidu alarmnog sustava koji se uključuju u trenutku nepozvana ulaska u vaš stan. Postavite ih na vidljivom mjestu, a kad izlazite iz stana ne zaboravite ih uključiti.

 5. Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, invalidi, osobe koje žive same, djeca. Lopovi često kradu pod izlikom prodaje različitih masažera, noževa i sl. – ne nasjedajte na njihove priče i ne dozvoljavajte nepoznatim osobama da ulaze u kuću.

 6. Nemojte razglasiti "na sva zvona" da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.

 7. Lopovi iz iskustva znaju gdje treba tražiti novac te stoga u kući ne držite veće količine novaca i dragocjenosti, a posebno ih ne držite na lako dostupnim i uobičajenim mjestima kao što su noćni ormarići, kuhinjski elementi, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima. Imajte na umu – provalnicima su ta mjesta dobro znana.

 8. Unutrašnjost, pa i vanjski dio stana (kuće), prilaz kući ili stanu osvijetlite senzorskim svjetiljkama. Zlonamjernika će osupnuti u nakani.

 9. Nagomilana pošta u sandučiću i stalno spuštene rolete upozorit će zlonamjernika da ste odsutni. Organizirajte da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić.

 10. Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kad ste na putu ili na dulje vrijeme odsutni i ključ od strana ostavite osobi od povjerenja. Zamolite susjede da vam pripaze na stan ili kuću.

 11. Na ulaznim vratima ne ostavljajte obavijest gdje ste trenutno i kad se vraćate.

 12. Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici.

 13. Kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte ulazna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Pokušajte provjeriti i vidjeti što hoće. Ako se predstavljaju kao djelatnici elektre ili plinare, ili pak kao dimnjačari, poštari i druge službene osobe, neka predoče odgovarajuću iskaznicu. Vjerodostojnost provjerite bez otvaranja vrata kroz "špijunku".

 14. Ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti, ponude knjiga i sličnih predmeta na prodaju ili prosjacima koji se pojave na vašim vratima. Budite sumnjičavi.

 15. Ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede.

 16. Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici koji provjeravaju u kojim stanovima nema stanara, pa pokušavaju zapamtiti njihov izgled i registracijsku oznaku njihova vozila, pozorno proučavaju dnevni ritam i navike stanara.

 17. Zapažanje sumnjivih osoba u blizini vašeg doma, stalnih anonimnih telefonskih poziva i sličnih pojava, ne dvojite – odmah obavijestite policiju.

 18. Ako vam nestane ključ ulaznih vrata, odmah zamijenite uložak brave.

 19. Ne obilježavajte ključ vašim imenom ili adresom.

U slučaju provale ništa ne dirajte, pozovite policiju i prepustite joj da pronađe korisne tragove. Za to vrijeme razmislite o tome što ste to propustili i čime ste lopovu olakšali posao!

Mogućnost da ukradene predmete dobijete natrag veće su ako ste u stanju precizno ih opisati. Zapišite tvorničke brojeve (identifikacijske oznake) vrednijih tehničkih aparata i predmeta, a nakit, krzno, slike i slične predmete fotografirajte – popis i fotografije čuvajte na skrovitom mjestu.


Idemo na put - a provalnici?

Ako će vaš dom duže vremena biti prazan, zbog odlaska na godišnji odmor ili putovanja, pobrinite se da:

 • Novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja).
 • Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima.
 • Ključ od stana ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići.
 • Organizirate da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić.
 • Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja.
 • Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete.

Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili na broj policijske postaje na području koje se nalazi vaš dom.


Policija o tehničkoj zaštiti

 • Ugradite tehničku zaštitu, alarm i videonadzor - ne sprječava provalu, ali osigurava dojavu i sputava provalnika.
 • Senzori na vratima i prozorima koji dojavljuju otvaranje, dojavljivači pokreta koji signaliziraju kretanje unutar prostora, te videonadzor koji snima određeni prostor i snimke automatski pohranjuje.
 • Vrste alarma - akustički i optički (uplaši provalnika i probudi susjede), te tihi alarm koji dojavljuje Vama ili zaštitarskoj službi i policiji.
 • Tehnička zaštita (videonadzor, alarmni, detekcijski i dojavni sustavi, protuprovalne brave, sefovi, kontrola pristupa) najbolja su zaštita Vaše imovine!

Spriječite provalu u vozilo

Kako bi se zaštitili od provala i krađa iz vozila savjetujemo:

 • parkirajte na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,
 • ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila,
 • kada napuštate vozilo i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,
 • sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,
 • ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vašeg vozila,
 • kada bacite pogled na vaš parkirani automobil bacite pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora,
 • ugradite auto alarm,
 • ugradite sustav praćenja vozila.

Preuzeto sa www.mup.hr